Σελίδες

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

STOP στο Γίγα Φωτοβολταϊκό στη Θεσσαλονίκη, 4.500 στέμματα το μεγαλύτερο στη Ελλάδα...

Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και κάθε άλλη αρμόδια αρχή.

Η καμπάνια γίνεται από την Επιτροπή κατοίκων Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης


ΑΙΤΗΜΑ

Σας προτρέπουμε να συμμετέχετε στην ακύρωση αυτού του φαραωνικού φωτοβολταικού πάρκου 4.500 στεμμάτων 500.000 ηλιακών πανελ (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) που θα μαυρίσει μια περιοχή κόσμημα του Δήμου Χαλκηδόνου Θεσσαλονίκης στην περιοχή Ν.Μεσημβρίας-Ξηροχωρίου.

Γιατί είναι σημαντικό;

Με το παρακάτω ψήφισμα, υπογράφουμε για την ακύρωση της κατασκευής του Γιγαντιαίου Φωτοβολταικου πάρκου στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας – Ξηροχώρι Θεσσαλονίκης.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο εχει μέγεθος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και θα καλύψει έκταση 4.500 στρεμμάτων, σε μήκους 7,5 χιλιομέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν 500.000 πάνελ. Θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ενώ το δεύτερο σε έκταση κατασκευάζεται στην Πτολεμαΐδα σε μια άγονη και υποβαθμισμένη περιοχή των πρώην ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες για την πράσινη μετάβαση της χώρας, όμως ένα Γιγαντιαίο έργο όπως αυτό, είναι ξεκάθαρα καταστροφικό για την περιοχή και τη χώρα.

Είναι άξιο απορίας πως επιλέχθηκε αυτή η περιοχή (μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη), ενώ βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες σιτηρών και αμπελιών, (όλοι καταλαβαίνουμε την αξία τους) την εποχή που δεν υπάρχει διατροφική επάρκεια στη χώρα μας.

Το πάρκο αυτό θα εγκλωβίσει τεράστια ρέματα βάθους 15-20 μέτρων και μήκους 400-500 μέτρα τα οποία θα βρίσκονται εντός του και στα οποία υπάρχει έντονη χλωρίδα, αλλά και άγρια πανίδα και ορνιθοπανίδα. 

Οι οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι περιφράξεις και τα πάνελ που θα τοποθετηθούν ανάμεσα στα ρέματα θα είναι βασική αιτία να εξαφανιστεί η ζωή των ζώων, διότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα κίνησης για αναζήτηση τροφής και αναπαραγωγής. Τα ηλικιακά πάνελ θα δημιουργήσουν το φαινόμενο της ψευδαίσθησης στα πουλιά που τα αντιλαμβάνονται ως λίμνη και θα έχει σαν αποτέλεσμα να χτυπάνε επάνω τους και να σκοτώνονται.

Η περιοχή του Ξηροχωρίου έως την Νέα Μεσημβρία είναι η περιοχή κόσμημα του Δήμου Χαλκηδόνας, με τις ομορφότερες κατοικίες και το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ. Είναι μια περιοχή που βλέπει τη Θεσσαλονίκη, όλο τον Θερμαϊκό κόλπο μέχρι τον Όλυμπο και δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται "το μπαλκόνι του Δήμου Χαλκηδόνος".

Το πάρκο αυτό έλαβε τις άδειες εν κρυπτώ από τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, δεν ενημέρωσαν κανέναν και στην περίοδο του covid πέρασαν μέσω τηλεδιασκέψεων όλα όσα ήθελαν να περάσουν χωρίς να ενημερωθεί κανείς.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε τη συμπαράστασή όλων σας διότι ο αντίπαλος είναι εταιρεία κολοσσός σε τέτοιου είδους έργα και μόνο δείχνοντας τη μεγάλη μας δύναμη θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμά ... απλά υπογράψτε.

 https://you.wemove.eu/campaigns/stop-the-giga-photovoltaic-in-thessaloniki

Δεν υπάρχουν σχόλια: